Vas misel na nakup diamantnega prstana popolnoma prevzame?
Pa vendar vas ob tem morda skrbi, da ne veste dovolj o teh čudovitih kamnih?

Dobro poznavanje diamantov je nujno potrebno preden se odločite za nakup!

V spodnjem članku boste izvedeli popolnoma vse, kar morate vedeti pred nakupom. Spoznali vas bomo z vsepomembnimi 4-imi "C"-ji, ki v angleškem jeziku pomenijo Cut (brus), Clarity (čistina), Color (barva) in Carat weight (teža v caratih)
     
Na splošno o diamantih  
Diamanti so naravni kristali različnih velikosti in oblik. Nastajajo globoko v zemeljski skorji, pod ogromnimi pritiski in velikimi temperaturami in za njihov nastanek je potrebno miljone let.

Sestavljeni so iz molekul ogljika, ki pa so drugače kakor v ogljiku, ki ga najdemo v navadnih svinčnikih med seboj povezane v obliki tetraedra in tako tvorijo najtršo naravno snov, ki je poznana človeku. Zaradi svoje trdote so diamanti izredno uporabni tudi v industriji in tu konča tudi večina najdenih kamnov, saj so le redki tako popolni, da so primerni za brušenje in uporabo v zlatarstvu. Razen redkih izjem so diamanti še vedno brušeni ročno in od spretnosti mojstra je odvisno kakšno vrednost bo končni izdelek dosegel.

Ko govorimo o diamantu ima večina ljudi v mislih okrogel, prosojen kamen z belkastim leskom, ki se lesketa iz na videz neštetih kotov. V tem primeru gre za brliljantni brus ali na kratko briljant, ki je dejansko najbolj pogosto uporabljena oblika, vendar je to le del zgodbe. Zato začnimo s prvim "C"-jem - diamantnim brusom.
     
     
Vrste diamantnih brusov  
Brus je verjetno najbolj pomemben izmed štirih C-jev. Briljiranje, kot pravimo sijaju diamanta, je v največji meri odvisno ravno od brusa. Tu vam bomo na kratko predstavili najbolj uporabljane vrste brusov.
     
  Okrogli briljantni brus - Round brilliant cut
  Ta oblika je postala standard za vse ostale oblike diamantov in je uporabljena za 75% vseh prodanih diamantov. Briljantni brus sestavlja 58 facet, ki omogočajo optimalno razpršitev svetlobe in s tem izredno lesketajoč in atraktiven videz.
     
  Ovalni brus – Oval cut
  Enakomerna, popolnoma simetrična oblika, še posebaj primerna za manjšo žensko roko ali krajše prste. Njegova podolgovata oblika na videz podaljša roko oziroma prste.
     
  Markizni brus - Marquise cut
  Podolgovata oblika z koničastimi konci. Nastala je po navdihu izredno privlačnega nasmeška Marquis-a de Pompadour in prvič izdelana na željo sončnega kralja Ludvika XIV, ki je hotel diamant, ki bi odseval Marquis-ov čarobni nasmeh. Ta oblika je čudovita, če se uporabi samostojno ali pa jo obkroža več manjših diamantov.
     
  Hruškasti brus - Pear shaped cut
  Hibridni brus, ki odseva najboljše lastnosti ovalnega in markiznega brusa obenem. Največkrat je diamant oblikovan v obliko lesketajoče solze. Tudi ta brus spada v kategorijo, ki se najbolj laskajoče poda na manjšo in srednje veliko roko ali prste. Še posebaj je primeren za uporabo v obeskih ali visečih uhanih.
     
  Srčasti brus - Heart shaped cut
  Ta skrajni simbol romantike je v osnovi hruškasti diamant z vrezom na vrhu. Spretnost brusilca določa lepoto brusa. Tu se išče kamen z enakomerno obliko in lepo definirano obrobo.
     
  Smaragdni brus - Emerald cut
  To je pravokotna oblika z obrezanimi robovi. Poznan je tudi kot stopničast brus zaradi koncentričnih površih, ki so podobne stopnicam. Ker so vključki in nezaželjeni barvni odsevi pri tej obliki bolj vidni je potrebo pri tej obliki še posebaj paziti, da se izbere le najboljše primerke.
     
  Princesni brus - Princess cut
  To je kvadraten ali pravokoten brus s številnimi lesketajoči facetami. Gre za relativno nov brus in se pogosto uporablja kot samostojen kamen na zaročnih in poročnih moških prstanih. Še posebaj dobro izpade na večji roki ali dolgih prstih. Lahko se poudari tudi z dvema trikotnima kamnoma ob strani.
     
  Triliantni brus - Trilliant cut
  Prvič razvit v Amsterdamu in natančna oblika lahko variira od izrazito trikotne do bolj okrogle, odvisno od karakteristik uporabljenega kamna in preferenc brusilca. Nedvomno prava izbira za avanturiste.
     
  Bagetni brus - Baguette cut
  Ime izhaja iz vrste francoskega kruha, štruce imenovane »baguette«. Ponavadi pravokotne oblike, lahko pa ima tudi obrezane robove in tako spominja na smaragdni brus. Uporablja se pogosto samostojno in sicer v primerih, ko je zaželjena pravokotna oblika diamanta. Zaradi majhnega števila facet ta brus najlepše zgleda pri manjših kamnih.
     
     
Čistina diamantov
Ko govorimo o čistini diamantov imamo v mislih prisotnost vidnih vključkov (tujkov) v sami strukturi kamna. Ti vključki so vidni kot lise ali pikice, lahko pa gre tudi za zračne mehurčke, mikroskopske razpoke in ostale tujke.

Kako se ocenjuje čistino diamantov? Kamen se pregleda z 10-kratno povečavo in se mu dodeli oceno po spodnji lestvici od "F"-flawless (popolen) do "I3"-included 3 (zelo veliko vključkov).
     
 
F - flawless (popolen)
  Popolnoma brez notranjih ali zunanjih nepravilnosti. Izjemno redki in dragoceni.
 
IF - Internally Flawless (brez notranjih nepravilnosti)
  Brez notranjih, vendar z nekaterimi zunanjimi nepravilnostmi. Zelo redki.
     
 
VVS1 - VVS2 - Very Very Slightly Included (zelo, zelo malo vključkov)
  Minimalni vključki, težko vidni tudi za izkušenega gemologa ob 10-kratni povečavi.
     
 
VS1 - VS2 - Very Slightly Included (zelo malo vključkov)
  Minimalni vključki, stežka vidni ob 10-kratni povečavi.
     
 
SI1 - SI2 - Slightly Included (malo vključkov)
  Minimalni vključki, vendar zlahka vidni ob 10-kratni povečavi.
     
 
I1 - I2 - I3 - Included (vključki vidni s prostim očesom)
  Vključki so vidni tudi s prostim očesom. Ne priporočamo vam nakup diamantov v teh čistinah.
     
     
Katero čistino torej izbrati? Vedeti morate, da imajo vse čistine od F do SI vpliv le na ceno diamanta, ne pa tudi njegov izgled brez uporabe povečevalne lupe. S prostim očesom je namreč možno zaznati nepravilnosti samo v diamantih čistin I1 do I3. Diamant torej ne rabi biti popolen, da jemlje dih.

Najboljše razmerje med ceno in (skoraj popolnim) izgledom nudijo kamni čistin VS in VVS in take kamne tudi sami največkrat uporabljamo pri izdelavi naših poročnih prstanov. Pri nekaterih brusih, kot je npr. princesni pa je bolje seči po višji čistini, saj so nepravilnosti zaradi posebnosti brusa bolj vidne.

Bolj dostopni, vendar še vedno odlična izbira so kamni čistine SI, saj s prostim očesom še vedno zgledajo popolni. Razliko bo lahko opazil le izkušen zlatar s pomočjo povečevalnega stekla.

Kot že rečeno se velja izogibati le diamantov čistine I, kjer bo tudi neizurjeno oko lahko opazilo pomanjkljivosti.
     
     
Barva diamantov    
Ko zlatarji govorijo o barvi diamantov imajo ponavadi v mislih prisotnost ali odsotnost barve v belih diamantih. Barva je rezultat sestave diamanta in se nikoli ne spremeni skozi čas.

Ker brezbarvni diamant, enako kakor čisto okno, prepušča več svetlobe, lahko zaradi tega izpade tudi bolj svetlikajoč in ognjevit. Le redki diamanti so resnično brezbarvni, zatorej velja, da bolj ko je brezbarven, višja je cena.

Barva oz. belina diamanta se ocenjuje po lestvici od D do Z, kjer D pomeni popolnoma brezbarven kamen in nato potuje po abecedi od zelo blede rumenkaste do rjavkaste barve. Najbolj zaželjeni so seveda diamanti z barvo od D do F in so resnično paša za oči. Pa vendar diamanti z barvo G do I ne kažejo skoraj nobene barve in bodo neizurjenemu očesu vsi zgledali brezbarvni.
Izjema pri ocenjevanju barve in določanju vrednosti so barvni diamanti, kjer je obarvanost zaželjena. Med našimi modeli poročnih prstanov tako lahko najdete nekaj odličnih primerov uporabe takih kamnov.

Na tem mestu velja omeniti še, da v kolikor se odločate za belo zlato ali celo platino, je priporočljivo poseči pa višji barvni oceni, saj je obarvanost bolj vidna, kot če bi šlo za rumeno zlato.
     
     
Teža diamantov v caratih
Carat je merska enota s katero merimo težo diamanta. Oznaka je "ct", vendar jo ne smemo mešati z karati, ki se uporabljajo za označevanje čistine zlata. En carat znaša 200 miligramov ali 0,2 grama.

Ker so večji (težji) diamanti precej bolj redki od manjših so tako večji primerki tudi nesorazmerno dražji. Razliko v velikosti bo sicer opazil vsak, vendar tudi najmanjši diamanti lahko zgledajo čudovito. Zaradi uporabe strojnih metod brušenja so pravi diamanti postali mnogo bolj dostopni in tako lahko pri nas dobite svojega bleščečega lepotca že od 20€ naprej.
     
     
Peti "C" pri nakupu diamanta - certifikat o pristnosti
Certifikatu o pristnosti diamanta je vsekakor nujnost pri nakupu. Nikoli ne kupujte diamantov brez da bi vam prodajalec izstavil pristen in verodostojen certifikat, kjer morajo biti razločno označene vse štiri lastnosti, ki smo vam jih opisali.

V naši zlatarni prejmete certifikat o pristnosti za vsak uporabljen diamant, ob prevzemu izdelka pa vam tudi v vaši prisotnosti naredimo elektronski preizkus pristnosti diamantov.

Certifikat je pomemben tudi, da se lahko v primeru, da kamen izpade, le-ta nadomesti z identičnim. Vsi naši izdelki imajo tudi enoletno garancijo na vkovanje kamnov in v kolikor ne gre za večjo fizično poškodbo vam kamen v tem času ob predložitvi certifikata brezplačno nadomestimo.